Zara Foodstuff Industries Sdn. Bhd

Resipi

Spaghetti Bolognese

Bahan-Bahan

  • 1 bungkus spaghetti
  • 1 botol sos spaghetti – 350gm
  • 1 pek daging lembu kisar 400gm
  • Bebola daging lebih kurang 30 biji
  • 1 tin cendawan hiris
  • 1 biji bawang besar – potong dadu
  • 2 ulas bawang putih – cincang
  • 1 biji lada benggala
  • 2 sudu besar cili giling
  • 2 sudu besar sos Cili Cap Kipas Udang
  • 2 sudu besar Sos Tomato Cap Kipas Udang
  • 1 botol air – guna botol sos spaghetti
  • Sidikit minyak untuk menumis

Cara Penyediaan (Melayu Style)

  • Rebus spaghetti, tambah sedikit minyak dan garam
  • Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga keluar bau. Masukkan cili giling. Tumis lagi sehingga pecah minyak.
  • Masukkan daging kisar, gaul mesra.
  • Masukkan sos spaghetti dan air. Masak sehingga daging empuk.
  • Tambah sos cili, Sos Tomato Cap Kipas Udang dan bebola daging. Masak sehingga kuah menjadi pekat.
  • Masukkan cendawan, lada benggala, garam dan gula.
  • Sedia untuk dihidang.